Zapisali 200 megabajtów w DNA

8 lipca 2016, 09:09

Inżynierowie z Microsfotu i University of Washington poinformowali o zapisaniu 200 megabajtów danych w syntetycznym łańcuchu DNA. Medium, w którym zapisano informacje, było mniejsze niż czubek ołówka



20 kilogramów ryb na głowę

7 lipca 2016, 13:39

Z danych ONZ wynika, że po raz pierwszy w historii średnia roczna konsumpcja ryb w przeliczeniu na mieszkańca Ziemi przekroczyła 20 kilogramów. Z raportu FAO (Food and Agriculture Organization) dowiadujemy się, że tak duża konsumpcja ryb to wynik udoskonalonej akwakultury oraz zmniejszonego marnotrawstwa


Co za dużo, to niezdrowo dla jaj

7 lipca 2016, 11:21

Przykład zagrożonych żółwi zielonych (Chelonia mydas) z Raine Island pokazuje, że nie zawsze w dużej liczbie siła. Okazało się bowiem, że wskaźnik wylęgowości jest ograniczony właśnie przez zbyt dużą liczbę sąsiadujących gniazd.


Celowo wprowadzają błędy do programów

7 lipca 2016, 11:08

Każdego roku największe koncerny wydają olbrzymie kwoty na wyszukiwanie i naprawianie błędów w swoich programach. Używają w tym celu zautomatyzowanych narzędzi analizujących kod źródłowy oprogramowania. Problem jednak w tym, że nikt nie wie, ile dziur umyka uwadze takich narzędzi, nie można zatem stwierdzić, na ile są one skuteczne.


Starbon pomoże przechwytywać dwutlenek węgla

6 lipca 2016, 08:03

Na University of York opracowano nową metodę przechwytywania dwutlenku węgla u źródła jego emisji. Specjaliści wykorzystali w tym celu Starbon, materiał wytwarzany z odpadowej biomasy, który został po raz pierwszy uzyskany przed 10 laty właśnie na York University


Twórczość wszystkim obniża poziom hormonu stresu

5 lipca 2016, 11:00

Bez względu na prezentowany poziom uzdolnień, uprawianie sztuki znacząco obniża poziom hormonów stresu.


Juno na orbicie Jowisza

5 lipca 2016, 09:44

Po niemal pięciu latach podróży sonda Juno odpaliła silniki i 35 minut później weszła na orbitę Jowisza. Sygnał potwierdzający udany manewr nadszedł do centrum kontroli wczoraj, 4 lipca


Nie takie masło złe, jak je obsmarowują...

1 lipca 2016, 12:33

Spożycie masła słabo koreluje z całkowitą śmiertelnością, nie wiąże się z chorobami sercowo-naczyniowymi i działa lekko zabezpieczająco w przypadku cukrzycy (korelacja jest ujemna) - dowodzi nowa metaanaliza naukowców z Tufts University.


Ryzykant groszek

1 lipca 2016, 10:39

Groszki przejawiają zdolność do hazardu (wrażliwość na ryzyko). To pierwsze rośliny, u których ją odkryto.


Składnik marihuany chroni przed alzheimerem?

30 czerwca 2016, 14:03

Z wstępnych badań przeprowadzonych przez naukowców z Salk Institute wynika, że tetrahydrokannabinol (THC) i inne składniki marihuany pomagają komórkom w usuwaniu beta amyloidu, białka odpowiedzialnego za rozwój choroby Alzheimera.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy